Hoppa till sidans innehåll

Historia


1932 spelade IF Gute sin första herrseniormatch i handboll. Handbollen var då en ny sport på Gotland. Motståndare var I 21 (nuvarande p18). Gute förlorade då matchen med 9-12. 1934 blev IF Gute distriktsmästare för första gången.

Handbollen på Gotland fick en stark start på utvecklingen under beredskapsåren då många duktiga handbollspelare från fastlandet tjänstgjorde vid de gotländska förbanden. De militära lagen kom också att dominera gotländsk handboll under 40-talet med I 18 IF som det ledande laget. Under 50-talet var Visby IF den ledande handbollsklubben på Gotland för herrseniorer med IF Gute, Visby AIK och Fårösunds GOIK som främsta utmanare.

Under sextiotalet fick IF Gute som första gotländska herrseniorlag fastlandsanknytning genom spel i division III, Stockholm. Gotland hade då på herrsidan en egen division IV-serie med sju deltagande lag samt en division V-serie. Ytterligare två lag, Visby IF och Visby AIK, lyckades 1966 avancera till spel i division III, Stockholm. Gotländsk handboll hade vid den här tiden både bredd och en kvalitativt god topp.

Visby IF och IF Gute beslutade 1968 att gå samman och bilda klubben Visby IF Gute. Ett viktigt syfte var att försöka avancera i seriespelet på herrsidan. Laget blev ett topplag i division III, lyckades vinna sin serie och avancera till spel i division II, Östra. VIF Gute dominerade vid den här tiden handbollen på ön i alla kategorier utom damseniorer. Herrseniorerna blev kvar i division II, Östra i tre år då seriesystemet gjordes om. Satsning på ungdomsverksamhet och Södervärnshallens tillkomst hade stor betydelse för handbollens utveckling i klubben. Herrseniorlaget lyckades på nytt avancera till division II Östra, vann HK Cliffs nyårsturnering, blev fyra i utomhus-SM, blev svenska ungdomsmästare samt vann Swedish Open för både U-21 och juniorlag. En fantastisk framgång!

Under 70-talet hade också VIF Gutes damlag stora framgångar och avancerade till fastlandsanknytningar i division III och blev öns främsta damlag. 1979 vann herrseniorlaget sin division II-serie och gick till allsvenskt kval som sånär hade lyckats. En oturlig förlust mot H 43 i sista och avgörande match med siffrorna 20-21 omintetgjorde avancemang. Oavgjort hade räckt för en uppflyttning.

Nästföljande säsong vann laget på nytt sin serie och lyckades bra i kvalet, endast en förlustmatch, och avancerade till spel i Allsvenskan. Under kvalspelet hade laget "ett psykologiskt stöd" av den välkände handbollsprofilen Roland Mattsson.

Under säsongen 1980/1981 spelade Visby IF Gute i Allsvenskan! Laget kom emellertid näst sist och fick på nytt delta i kvalspel som misslyckades.

Säsongen därpå vann man på nytt division II och vann även kvalserien. Laget lyckades hålla sig kvar i Allsvenskan efter nytt kval och vann också utomhus-SM. 1984 kom laget sist i Allsvenskan och åkte ur serien.

Bäste målskytt under de tre allsvenska åren var Sven-Erik Andersson med 235 mål. 

Fyra av lagets spelare har spelat i landslaget, nämligen Mats-Ola Jansson, Sven- Erik Andersson, Björn Edvardsson och Sanny Laurin. Flera andra var också landslagsaktuella.

Det var en fantastisk upplevelse att som publik få uppleva de allsvenska åren i en till bristningsgränsen fylld Södervärnshall med handboll på högstanivå inför en engagerad och entusiastisk publik. Det var också en närmast ofattbar prestation att Gotland med 0,7% av landets befolkning lyckades få ett lag i Allsvenskan i en sån stor sport som handboll. 

I och med att laget lämnade Allsvenskan förlorade man flera spelare som gick till andra klubbar.

De följande åren spelade laget i division I och senare i division II. 1990 drog sig laget ur division II, mycket beroende på en för "tunn" spelartrupp och att klubben inte orkat med att försörja återväxten genom en god ungdomsverksamhet. 

En intern division III-serie startades med tre lag från VIF Gute.

Seniorhandbollen lades så småningom ner och klubben fick börja om från början genom satsning på ungdomsverksamhet.1996/1997 deltog klubben med herrjuniorlag i mellansvenska juniorserien. Detta lag utgjorde stommen i det seniorlag som påföljande säsong efter placeringsspel spelade i div IV Mellansvenska Södra. Laget hävdade sig så bra att man 1999 erbjöds plats i Div III, vilket efter diskussioner antogs. Under denna säsong etablerades ett unikt samarbete med en klubb i Riga och en spelare därifrån deltog i vårt lag. I serien blev vårt lag ett mittenlag. På grund av främst ekonomiska problem,misslyckande med att lösa tränarfrågan och en något tunn trupp, beslutade sig styrelsen att efter denna säsong dra sig ur serien och vi var åter tillbaka där vi började 1993.

Nu är är klubben en renodlad ungdomsklubb med både pojklag och flicklag. Vi deltar i Gotlandsserien och en del lag spelar även i fastlandsserien. Hos oss får alla vara med och delta på lika villkor. Alla är välkomna.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 19:26 Skribent: Åke Hoas/Peter Enström

Postadress:
Visby IF Gute Handbollsklubb - Handboll
Johanna Blixt, Baldersgatan 2
62145 Visby

Besöksadress:
Johanna Blixt, Baldersgatan 2
62145 Visby

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: kansliet@gutehandbol...

Se all info